Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΛΑΥΚΟΣ ΠΗΛΙΟΥ

    Το χωρίο μου είναι ο Λαύκος, ένα χωριό στο Νότιο Πήλιο, μετά την Αργαλαστή, πάνω από την Μηλίνα, ορεινό, μαγευτικό. Απέχει μόλις 47 χιλ. από το Βόλο περίπου μία ώρα διαδρομή με αυτοκίνητο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων, κτισμένος αμφιθεατρικά και σε δεσπόζουσα θέση πάνω στη νότια κορυφογραμμή του Πηλίου μαγεύει τον επισκέπτη του με την θέα του στην Μηλίνα, το νησί του Αλατά και τον Παγασητικό κόλπο.  Το χωρίο έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με πολλά πετρόχτιστα σπίτια, παλιά αρχοντικά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Έχει υπέροχους ξενώνες με φιλόξενους ιδιοκτήτες.
   Κέντρο του χωριού είναι η πέτρινη πλατεία του με τα τεράστια πλατάνια της και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Τις πρωινές ώρες το κέντρο του χωριού μετατοπίζεται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο με τον ιδιοκτήτη του, τον Γιάννη να αποτελεί την ψυχή του χωριού με το γέλιο και την ζωντάνια του και φυσικά τις γνωστές σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής ιστορίες του.
   Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια αποτελούσε για πολλά χρόνια την κύρια πηγή εισοδήματος της περιοχής. Οι χωριανοί περίμεναν να μαζέψουν το "μαξούλι" για να παντρέψουν τα κορίτσια τους και να χτίσουν τα επιβλητικά αρχοντικά του χωριού.
   Ο Λαύκος έχει χαρακτηριστεί και το χωριό των καλλιτεχνών καθώς πολλοί καλλιτέχνες μεγάλωσαν εδώ ή αποφάσισαν να ζήσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους. Ακόμη ο Λαύκος αποτελεί και τόπο έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όπως η Ιωάννα Καφιδά που ζωγράφισε πρόσφατα την πλατεία.
 


     Το χωριό έχει το Μουσείο Ραδιοφώνου και το Φάμπειο Μουσείο με πίνακες και γλυπτά του ζωγράφου Δημήτρη Φάμπα, που καταγόταν από τον Λαύκο.
     Στο χωριό αποτελεί παράδοση η παρασκευή σαπουνιού με το λάδι που περίσσευε κάθε χρόνο, καθώς κάλυπταν με αυτό τις ανάγκες  του νοικοκυριού και της οικογένεια για καθαριότητα. Έτσι και εγώ ξεκίνησα την παραγωγή σαπουνιού με λάδι που μου έδωσε η γιαγιά μου όταν γύρισα στο χωριό μετά από μια απουσία 10 ετών και με συνταγή από την θεία μου, για την προσωπική χρήση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου