Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

ΓΙΑΤΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ....


Το λάδι της ελιάς είναι στην ουσία ένα λιπαρό οξύ που όταν αντιδρούν με μια ισχυρή βάση, (ΝαΟΗ= Σόδα καυστική ) διαλυμένη μέσα σε νερό, δημιουργούν το άλας που βαπτίσαμε σαπούνι. Ταυτόχρονα παράγεται σαν υποπροϊόν η φυσική γλυκερίνη, ένα μοναδικό καλλυντικό προϊόν, φάρμακο στην ουσία για το σώμα μας. Η βιομηχανική παραγωγή όμως, βασισμένη στη θερμή μέθοδο, αφαιρεί την φυσική γλυκερίνη στην προσπάθεια να καθαρίσει τα πάσης φύσεως φυτικά ή ζωικά λιπαρά με την προσθήκη αλατιού κατά το βράσιμο της σαπουνόμαζας, προσθέτοντας βέβαια μετά συνθετικά χημικά για τον χρωματισμό, την μυρωδιά και την συντήρηση του σαπουνιού. Το χειροποίητο σαπούνι, που παράγεται με την κρύα μέθοδο, χρησιμοποιώντας αγνό λάδι ελιάς με Σόδα περιέχει όλη την φυσική γλυκερίνη που το κάνει άριστο ενυδατικό για το δέρμα και υγιεινό για τον οργανισμό.  Το μυστικό ενός καλού χειροποίητου σαπουνιού είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, η καθαρότητα του νερού που διαλύουμε την Σόδα, η σωστή αναλογία λαδιού-Σόδας και η ομοιογενής χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι με μηδενικά ελεύθερα αλκάλια ( δεν ερεθίζει το σώμα ) και ένα ΡΗ από 9,5 έως 10,5 για ιδανική καθαριότητα και απολύμανση

Η κρύα μέθοδος απαιτεί αγνό λάδι ελιάς, όχι μούργες, κατακάθια, ταγκισμένα ή μαγειρεμένα λάδια. Η θερμοκρασία που ξεκινάει η ανάμιξη του λαδιού με την Σόδα ( ΝαΟΗ) είναι περιβάλλοντος και ποτέ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό βρόχινο ή αποσταγμένο με μηδενικά άλατα. Χρειάζεται μεγάλη μαστοριά, υπομονή και επιμέλεια για να γίνει το χειροποίητο αυτό σαπούνι και είναι αδύνατο να αντιγραφεί από την σύγχρονη μαζική βιομηχανική παραγωγή.
Με την μέθοδο αυτή δεν παράγουμε βρασμένη σαπουνόμαζα που στη συνέχεια θα χρωματίσουμε, αρωματίσουμε, εξουδετερώσουμε, κλπ και μετά θα χύσουμε στα περίτεχνα καλούπια για μαζική και ομοιόμορφη παραγωγή, όπως η βιομηχανία. Το χειροποίητο σαπούνι παράγεται κάθε φορά σε περιορισμένη πάντα ποσότητα που μπορεί να είναι από 5 έως 10 Κιλά βάρος. Παράγεται ένα μπλοκ σαπουνιού που χρειάζεται 24 -48 ώρες να στερεοποιηθεί και στην συνέχεια να κοπεί στο χέρι μια-μια πλάκα, να γωνιαστεί και να μείνει 6 -8 βδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση και η ξήρανση στον αέρα. Η όλη διαδικασία δεν επιδέχεται καμιά εντατικοποίηση και μας εξασφαλίζει πάντα την αγνότητα του σαπουνιού. Η ποιότητα του σαπουνιού τελικά αντικατοπτρίζει την ποιότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται.
Στα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο πολλοί άρχισαν να γνωρίζουν την αξία και τα οφέλη του χειροποίητου σαπουνιού με αγνό λάδι ελιάς και πολλές σελίδες έχουν γραφτεί από φανατικούς οπαδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου