Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σαπούνια του εμπορίου: Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα:


Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βότανου.

Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει ένα σαπωνοποιούμενο έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι: sodium tallowate δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος, sodium cocoate από έλαιο καρύδας, sodium palmate από φοινικέλαιο, sodium palm kernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια sodium olivate δηλαδή από ελαιόλαδο. Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα, βότανα, αρώματα, συντηρητικά και χρωστικές.

Υγρά σαπούνια με η χωρίς σαπούνι, shower gel.

Το σαπούνι χωρίς σαπούνι έχει όλες τις ιδιότητες του σαπουνιού, πλένει σαν σαπούνι, αφρίζει σαν σαπούνι, έχει την υφή του σαπουνιού. Και όμως δεν είναι σαπούνι! Το συστήνουν στρατιές δερματολόγων ήδη από την δεκαετία του 50 για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η σύστασή του δεν έχει τίποτα φυσικό. Απορρυπαντικό, αφριστικός παράγοντας, παραφίνη, συντηρητικά, αρώματα κλπ. δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων.

Αδειάζουν πολύ γρήγορα ενώ το πλαστικό μπουκάλι δύσκολα ανακυκλώνεται. Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ένα πραγματικό υγρό σαπούνι που λέγεται υγρό σαπούνι Καστίλλης και έχει ονομα INCI potassium olivate αντί για sodium olivate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου